Már-már megint olyan szóval van dolgunk, ami az önfejlesztésben olyan nagy hangsúlyt kap, hogy közösségi oldalakon sokan menekülnek tőle! Pedig a komfortzóna az én megközelítésemben több szempontból értelmezhető!
Vegyünk egy egyszerű célokért küzdő, cselekedettel teli embert, aki megtesz mindent a célért, eljut A pontból B pontba! Pontosan ekkor kialakít egy komfortzónát, hiszen megérkezett, végre abban jól érzi magát! Aztán egy idő után el akar jutni a C pontba, megint sikeres lesz, majd a C pont állomásán megint elidőzik! Remek körülmények, egészségessé válik, öröm, szabadság, szeretet, pénz, vagy szellemi állomás, minden meg van neki benne, amiért elkezdett munkálkodni! Ez tényleg olyan rossz? Nem, mert a szó igaz értelmében komfortos, örömteli érzéseket ad!

 

 

Tehát azt mondom, hogy pontosan azért is élünk, hogy merjük élvezni az elért eredményeket, és nagyon ne hallgassunk azokra, akik ilyenkor a nagy segítőkészség szándékával azt mondják, hogy komfortzónában vagy, elkényelmesedsz, miért nem mész tovább! Annak is meg van az oka és ideje, ha tényleg lépni kellene!

Az interneten megjelent két ábrát szeretnék kielemezni, segítve ezzel mindenkinek, aki lendületet szeretne venni!

Vegyük az első ábrát! Sokszor látom, hogy közösségi oldalon milyen sokat beleesnek abba a csapdába, hogy nem nézik meg részletesen, mélységében mit is jelent, amit látnak! Pedig önismerettel itt az első ábrán is érdemes megnézni, kire mi vonatkozhat saját életére vonatkozóan, vagy mi nem!

 

 

Bevezetőmben már írtam, és itt utalok a kör belsejére, nem csak negatív értelemben lehetünk a komfort zónában,  ezért ezt a kört még egy cikkelyre osztanám, ahol már az elért eredményeidet mered élvezni, és az igenis nagyon-nagyon komfortos és kellemes (akár egy jól felépített házikó)!

Azt gondolom azért az túlzás, hogy az embereknek a 90 %-a tartozna ebbe a középső zónába, szerintem jobban megoszlik ez! Eleve kérdőjeles, hogy kinek mi a középszerű élet, ki viszonyít mihez? Hihetetlen változatokban és változatosan éljük le  az életünket a Földön! Nyilván a körön belül leírt emberi tulajdonságok, életviteli következmények mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ne lépjünk ki ebből a zónából! Egy félelemmel teli zóna egyáltalán nem komfortos, sőt, inkább ha megnézzük milyen érzéseket hoz fel, inkább kellemetlen! Igazából akkor teszi meg valaki az első lépést, ha már nagyon szenved vagy nagyobb a célja, mint a félelme! Azon kívül egyáltalán nem biztos, hogy egy depressziós állapot valakinek komfortos, inkább azt mondanám, nem ismerte fel, vagy nem mutatta meg senki számára, hogyan is kell értelmezni vagy abból kijönni! Pláne azt, hogy hogyan ne kelljen abba az állapotba visszamenni! Az természetesen más kérdés, hogy a depresszióba süllyedés és azzal való hosszú azonosulás már oka lehet annak, hogy információ vagy cselekvési erő hiányában benne marad a zónában!

Két fontos dolog kimaradt a kör belsejéből!

Ez pedig a halogatás és a lustaság! Ezek nagyon-nagyon fontos önismereti részei a továbblépés lehetőségének! Nekem egyébként a legnagyobb kihívást az jelentette, amit mindig halogattam, hogy újra el kezdjek sportolni, vagy hogy elmenjek fogorvoshoz! Nyilván nem igénytelenségből, hanem előbbinél a lustaság, a másodiknál az okozati félelem volt  a múltban megélt mintáim alapján! Ezeken egyetlen dologgal léptem túl: tudatosan akartam motivációt keresni, mert az egóm túllépet önmagán, kapott egy másik impulzust, elővettem egy másik személyiségjegyem, nagy levegőt vettem, és elindultam , belevágtam! A mozgás teljesen hozzátartozik az egészségi állapot egyensúlyának fenntartásához, a jó keringéshez, a stabilitáshoz, feszültségek levezetéséhez, kellett magamat újra “önszeretnem” és összerendeznem ahhoz, hogy elkezdjem! Nyilván a fogorvosi példánál hatalmas bátorságot merítettem a céljaimért, a jobb fogakért, azért, hogy sokáig legyen mivel rágnom motiváció adta! Itt vizualizációs gyakorlatokat végeztem, és ezzel felülírtam azokat a kémiai vegyületeket, amik az agyamban jöttek létre, amikor először megjelent ezzel kapcsolatosan a félelem gyerekkoromban! Ezek mindig aktiválódtak, amikor szóba jött a fogorvos! Ebből is elegem lett, mondhatni a régi rögzültségeket kikötöttem magamból, és hoztam létre motiváló újakat jó érzésekkel a gyakorlat során!

 

 

Amikor döntöttem, olyan szakorvost vonzottam be, aki minden bizonyos fokú kérésemben és elvárásomban a mai napig a lehetőségekhez képest partner, emberileg is! De ugye látszik, hogy mindkét esetben saját magam önálló, felelősségteljes elhatározása és döntése volt szükséges a mozduláshoz??!! Mi lett még ennek a következménye? Hogy olyan információk birtokába jutottam, ami a további életszakaszomban az életemet, az egészségemet szolgálja prevencióként! Ilyenkor visszanézve az alap félelmekkel teli komfortzónába látszik, hogy milyen jó döntés volt felülkerekedni saját magamon! Ami fontos, hogy nem másokért, nem bizonyításként, hanem magamért! És igen, büszke lehetsz magadra, hogy bátor voltál, amikor megteszed a lépést, azért meg hálás, ha még más is büszke Rád!

 

ÖNSZERETET = NEM ÁRTASZ MAGADNAK SEM LELKI, SEM FIZIKAI SZINTEN TUDATOSAN

Tudattalanul persze ártunk, egészen addig, amíg el nem kezdjük az önfejlesztő, önismereti beszélgetéseket, felfedezéseket, felismeréseket, amikor lesz információnk saját magunkhoz, hiszen ezek alatt, amikor tudatosul az önbántalmazás, azonnal, hangsúlyozom, azonnal választhatjuk, hogyan élünk tovább, mi az amit csinálunk tovább, és mi az, amit befejezünk! Kialakítjuk saját értékrendünket, képesek vagyunk meghúzni a határainkat, megértjük és kezeljük adott esetben az érzelmeinket!

 

 

 

Te mi az, amiben komfort zónában érzed magad? Nem olyan, amiben mások látnak Téged, hanem amiben önkritikusan Önmagadat látod, hogy már lépned kellene?!

Vannak olyan helyzetek, amikor ezeket a komfort zónás jellemzőket különböző életszakaszainkban más embereknél láttuk, és önkéntelenül átvettük őket, egyáltalán nem tudatosan!

Ki vagy kik voltak az életedben azok, akiknél Te is látod, láttad, hogy halogatnak, hogy nem döntenek, hogy nem merik vállalni a döntést, a felelősséget, vagy éppen hagyják magukat másoktól irányítani? Tipikus példa erre, amikor a szülő a gyerek felett nagyobb korában is át akarja venni az irányítást, és nem hagyja úgy mond felnőtté válni a gyereket, aki e miatt nagyon sok problémával fog megküzdeni a valós életben!

Mindenhol, ahol a lustaság és a halogatás igazából nem Te vagy, hanem csak utánoztál másokat, ezzel elzárva magad előtt a végtelen számú lehetőséget, hajlandó vagy megváltoztatni? Hajlandó vagy a saját értékrendjeit kialakítani? hajlandó vagy a saját rugalmas zónádat megalkotni? Élni a lehetőséggel, az önálló, szabad  függetlenségeddel?

 

A második ábrán egy folyamaton szeretnélek végig vinni!! Ez a szemléltetés már sokkal valósághűbb, azaz az életben ezeket a fokozatokon megyünk keresztül! Nézzük balról jobbra a köröket!

 

 

Komfort Zóna kör: valamiért még itt vagyunk, tételezzük fel, hogy egyébként már lépnünk kéne, munkahelyben, kapcsolatban, kommunikációban, önfejlesztésben, sportolásban, életmódban, bármiben! De ez így kényelmes, nem vagyunk itt sebezhetőek, beburkolózunk! Lusták vagyunk, nincs elég célunk, motivációnk, és így a szenvedély, a tűz is elmarad a lépéshez! Ide érdemes megint belevenni a lustaság, a megszokottság momentumát!

A második zóna a Félelem, halogatás zóna: Nem vagyunk magunkban biztosak, nincs talán elég tudásunk sem. Voltak már lépéseink, de kudarccal végződtek, ezért most kézifékkel indulunk, nem akarunk újra csalódni, fájni, de így megáll az életünk áramlása, élményei is. Állandóan eltereljük magunkat a cselekvéstől, változtatástól, kifogásokat keresünk, a külső környezetre, másokra hárítunk, csak ne kelljen megtenni végre a lépést! Ebben a zónában nagyon sok ember véleményét szokták kikérni, mint egy önigazolást keresve, miért kellene még maradni! Félelem attól, hogy mit fognak szólni mások, fel kell számolni a megfelelési kényszerünket, talán ellent is kell vagy nemet mondanunk valamire, szembesülnünk kell önfelvállalásunkkal! Talán valaki el is marad mellőlünk, mert nem az elvárásainak megfelelően döntünk! Megfigyelésem szerint az önbizalom hiány mellett attól van félelem, hogy mi lesz a változáskor, az ismeretlentől való félelemre nagyon sok kivetítést tehetünk, ami igazából még meg sem történt, csak odaképzeljük, eldöntjük, mielőtt még meg sem történt a változtatást! A halogatás már itt megmutatkozik, a különböző okok miatt!

És akkor elkezdődik, hogy találunk valami olyan célt, amiben már kezdünk motiváltak lenni, amiért érdemes csinálni valamit, akár tanulni, fejlődni, változni, új kapcsolatokat teremteni! Ez a Tanulás Zóna! Az egónk képes az előző zónák jellemzőit háttérbe szorítani, taníthatókká válunk, új ismereteket szerzünk, és bár lehet még nagyot nem lépünk, de tágítjuk határainkat! Erre a szakaszra már jellemző lehet, hogy legalább már dobra mentünk, de nem kell egyből sziklát mászni!

A Fejlődési Zóna, amikor már egyáltalán nem foglalkozunk honnan kezdtük, miért voltunk hátráltatva, a fókuszunk és figyelmünk a kitűzött cél elérésén, az odáig tartó út tartalmán van! A sikerélményen felbuzdulva itt már lehet elég motivációnk ahhoz, hogy ne essünk vissza az alap Komfort Zónába, sőt további célokat tűzzünk ki! Itt már felteheted a kérdést: mit kell tennem ahhoz, mit kell tanulnom, hogy jól haladjak a terveimben!

Abszolút vannak olyan életszituációk, amikor még valaminek nem jött el az ideje, még nincsenek a dolgok szinkronban, nincsenek azok a szereplők a színpadon, akik egésszé tegyék az indulást!

 

 

 

Mit tehetsz?
Érdemes leülni és sorra venni, mik azok a dolgok, amiket már tényleg és igazán legbelül érzünk, hogy változtatnunk kellene, vagy kik azok az emberek, akik befolyásukkal a mi fejlődésünket hátráltatják?!
Étkezésünkön? Mozgásunkon? Gondolkodásmódunkon? Alvási szokásainkon? Kommunikáción? Emberi kapcsolataink rendezésén? Munkahelyet kéne váltani? Párkapcsolatunkat kellene tisztázni? Több szabadidőt kellene teremteni magunknak egy jobb időbeosztással? Számtalan példája van ennek, de a személyre szabottság itt is mérvadó, mert ami az egyik embernek fontos, a másiknak korántsem! Így érdemes saját értékrendjeinket kialakítani ahhoz képest, mit akarunk elérni életterületeinken, vagy összességében?

És mi van akkor, ha a környezetünk már lépten-nyomon sugallja, hogy változtatnunk kellene, de még mindig nem érezzük, vagy nem merünk? A Te életed a Tied, minden döntésével együtt, a jó dolgok és a kellemetlenségek is a maguk dualitásában! Ehhez érdemes tehát leülni, átgondolni, ha kell megtervezni azt, mi az a pont, amikor már nem kényelmes, amikor már nyomasztó, amikor már betegségeket okozunk magunkat, lelki nyomás alatt vagyunk, és egyáltalán nem vagyunk sehol semmilyen szinten boldogok, öröm nélkül tengetjük a napokat! tehát a döntés legyen mindig a Tied, ha maradsz a Komfort zónádban, vagy ha kilépsz onnan!

Legfőbb feladatunk a Veled folytatott coachingok során, hogy felkutassuk Benned azokat a célokat, vágyakat, amiért érdemes ezzel a két fontos összetevővel felhagyni, el kezdeni másként gondolkodni, cselekedni, tervezni, fókuszálni! Megnézzük, mik azok a tényezők, érzelmi belső konfliktusok, amik okozzák a halogatást, a változtatásra való cselekedet meglétét! Ezeket a coachingokon lépésről-lépésre, a személyes fejlődésnek a tempójában végezzük, és megnézzük, hol lehet fordulópontokat képezni! Egyáltalán nem kell évekig terápiákra járni, ha az alapokat elölről, jól felépítve kezdjük a beszélgetések során! Ha új tapasztalatok gyűjtünk a komfort zónánkon kívül, megérezzük az ízét, az eredményét és a jóságát a lépéseinknek, legközelebb! Álljunk itt meg egy szóra! Ne ejtsük csapdába azokat, akik még csak most kezdenek foglalkozni a témával! Van, amikor kilépünk a komfort zónából, de  nem biztos, hogy jól fogunk magunkat érezni! De ez nem előírás szerű! Itt a bátorság a lényeg, amivel legközelebb újra ki tudsz lépni, mert legyőzöd a félelmed, hogy csak kudarccal végződhet egy változtatás! A nem mozdulásnál, az állóvízben, poshadt dagonyában levésnél túl minden jobb! Kimozdít a semmiből!

Elég tudatossággal azonban nyilván olyan dolgokat fogunk tenni a célok eléréséért, amiben örömünket leljük, és felfogjuk felelősséggel, hogy tapasztalunk, amit ezek után is beépíthetünk a további életünkben!

Ezen folyamatok felismeréséhez, rendezéséhez tudok segítséget nyújtani Neked, ha elindulsz ezen az úton, legyél akár a Komfort Zónád belső körében is!

Személyesen Budapesten és Egerben találkozhatunk, ha vidéken vagy külföldön élsz, online konzultációt lehetőséged van Messengeren! Az első beszélgetések másfél órát vesznek igénybe, egy lelki-életviteli állapotfelmérést követően döntöd el, milyen irányban dolgozunk tovább! Beszélgetéseink végén szeretettel adok olyan feladatokat, melyek szükségesek ahhoz, hogy életviteli szinten, a mindennapokban hamar történjen változás, ezt a Te befogadó képességed határozza meg!

Időpont egyeztetése e-mailben, a közösségi oldalon üzenetben, vagy mobil elérhetőségemen lehetséges!

Egy idejében elkapott problémával egy egész káoszt előzhetünk meg, kérj időpontot bátran!

 

JAKAB TÜNDI

Jógapszichoterápia és  életmód tanácsadó konzulens

/Yogapsychoterapy and lifecoach consultant/

Masszázsmegoldások

E-mail címem: shiamand@gmail.com

Telefon: +36209793670

Közösségi oldal: Tudatos élet a gyakorlatban

 

Fotók: internet

 

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás